Se lakókocsi park, se sátortábor

Az utóbbi hetekben eszkalálódni látszik az a város lakosságát megosztó facebookos adok-kapok, amelyet egy sokak szemében jószándékú civil kezdeményezés váltott ki, míg mások úgy vélekednek, hogy csupán képmutató, álszenteskedő pótcselekvésnek lettünk részesei. A hogyan mentsünk meg egy maglódi hajléktalant témában már minden magára valamit is adó facebook-fan elmondta véleményét a következményekkel mit sem törődve.

Álláspontjuk kialakításához nem volt szükség sem a családsegítő megkeresésére, sem hivatalos kérelemre, sem a körülmények és a lehetőségek tisztázására, de még az idevonatkozó jogszabályok ismeretére sem, nem mellékesen a személyiségi jogok fölött is lazán átlépett mindenki. Azt sem érdekli az ítészeket, hogy milyen mértékű volt az eddigi önkormányzati segítség a nagy visszhangot kiváltó témában. Nem találkoztunk sem írásos kérelemmel, sem személyesen a képviselőtestületi közmeghallgatáson.

A város önkormányzata, ahogy eddig, ezután sem támogathatja a közterület életvitelszerű használatát, történjen az akár szabad ég alatt, akár sátorban, akár lakókocsiban. Nem teheti meg sem az idevonatkozó törvény rendelkezései alapján, sem a normál életvitelt folytató városlakók miatt. Jelenleg egyre irányul a fókusz, még csak elsőre, amely azonban precedenst fog teremteni. Egy ellenkező előjelű döntés előre látható következményei a jelenlegihez képest jóval nagyobb és meglapozottabb felháborodást vonnának maguk után.

Néhány hetes várakozás után nyilvánvaló, hogy a lelkes támogatói csoport nem tud épkézláb megvalósítható megoldással előrukkolni. Maradt az ilyenkor szokásos másra mutogatás (polgármester, önkormányzat), meg egy-egy szelfi a magunk fényezésére. Se egy befogadó ingatlantulajdonos, se egy üresen álló melléképület, csak a hangulatkeltés. Az idő meg fogy, hamis illúziókat keltünk a rászorultban, ahelyett hogy hagynánk dolgozni a szociális munkásokat. Ennek következménye pedig vagy a rendőrautó, vagy a mentő vagy még ennél is rosszabb lehet.

A törvény nem teszi lehetővé, hogy valakit akarata ellenére elvonókúrára vagy hajléktalan szállóra küldjünk, közterületen viszont nem lakhat. Egy mindenki számára elfogadható megoldást javasolunk elsősorban a hajléktalan személy érdekében, úgy hogy az át nem gondolt kezdeményezés is célt érjen. Találtunk olyan maglódi magánszemélyt és céget is, aki hozzájárul a felajánlott lakókocsi elhelyezéséhez. Esetünkben azonban ennél jóval több kell, az állapotot  hosszú távon fenn is kell tartani. Az ingatlan tulajdonosainak feltétele, hogy a lakókocsi környezetét ne terhelje semmiféle nem kívánatos szennyeződés. Keresünk tehát tettrekész önkénteseket a rend fenntartása érdekében, akik hosszabb távon is segíteni szeretnének és nem csak a hangulatkeltő hullámokat akarják meglovagolni.

Az önkormányzat kész az együttműködésre, minden ellenkező híresztelés ellenére partnerként számíthat rá a valóban tenni akaró civil kezdeményezés. A lehetőség tehát adott mindenki számára, mielőtt kényszerből el kell indítanunk az ilyenkor szokásos protokollt.

                                                                                                                                             Tabányi Pál                                                                                                                                             polgármester

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login