Büszkeség pont

A Maglód Város önkormányzata által nyáron benyújtott pályázatot, amelynek révén Babos László„Pesti srácok” című szobra elkészülhetett, magas művészeti és történelmi értékére tekintettel beválasztották a 20 legjobb pályamű közé.

Kenyeres Gyula filmproducer vezetésével dokumentumfilm-sorozat készül ezeken a helyszíneken. A néhány perces epizódokból álló sorozat célja, hogy az egyes „Büszkeségpontokhoz” kötődő történelmi eseményeket, személyeket, hőstetteket megfilmesítve közelebb hozza 1956 jelentőségét a helyben élők, de az egész nemzet számára is, különös tekintettel a fiatalokra.

 

A maglódi epizódot már a forgatás első napján, december 1-jén felvette a Filmkert Kft. stábja a Szeberényi Lajos Helytörténeti Gyűjteményben, a szintén az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett, Igazságért és szabadságért című időszaki kiállítás tablói és tárlói között. Babos László Ezüst gerely díjas szobrászművész, a maglódi „Pesti srácok” szoborcsoport alkotója nyilatkozott a forgatócsoportnak '56-os emlékeiről és az alkotói szándékról. Többek között elmondta, hogy alig 10 éves volt a forradalom idején, így sosem gondolta volna, hogy ennyire belevésődhet egy gyermek tudatába, amit akkor átélt. Ez a gyerek ugyanis később egészen mást olvasott és tanult 1956-ról, mint amire emlékezett. Sosem volt ugyan hajlandó „ellenforradalomnak” nevezni a szabadságharcot, de csak a rendszerváltáskor „derülhetett” ki, hogy a gyermekkori emlékei az igazak. Ha pedig egy kicsit idősebb, ő maga is lehetett volna pesti srác; ezt, saját vágyait és saját magát is meg akarta a szobor által fogalmazni, mert azt a nagy emberi összetartozást szeretné azóta is újra átélni, amit akkor megtapasztalt – és azóta sem soha többé.

A filmsorozat január végére készül el, és előreláthatólag márciusban lesz látható a televízióban. A rendező Farkas György, szerkesztő riporter Szakács Melinda, operatőr Sepsi Gergő.

 

forrás:http://www.maglodi-hirhatar.hu/hirek/buszkeseg-pont 

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login