Bene (Kárpátalja)

Bene Kárpátalján található a Borzsa folyó mellett, Beregszásztól 13 km-re délkeletre. A település neve valószínűleg a Benedek névből eredeztethető. Nevét 1269-ben Bhene néven említette először oklevél. IV. Béla király ekkor adományozta a falut János fiainak Péternek és Mártonnak. Régi temploma a 14. század második felében épült. A falut 1567-ben a tatárok, 1657-ben a lengyelek pusztították el. 1593-ban a község teljes egészében áttért a református hitre.

A település egykori nagyobb birtokosai voltak a Kusalyi Jakcs család, Szilágyi Erzsébet, a Ruszkai, Dobó, Székely, Perényi, Matucsinai, Bélaváry, Rátonyi, Makkay, Vásárhelyi és Pogány családok.

A falu határában van a hagyomány szerint a zászlóbontás helye, ahol Rákóczi kurucai gyülekeztek. 1910-ben 689, túlnyomórészt magyar lakosa volt, ma 1409 lakosából 1270 (90%) a magyar. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Tiszaháti járásához tartozott.

A falu lakói elsősorban mezőgazdaságból élnek, melyre a zöldég- és a gyümölcstermesztés (őszibarack és szőlő) jellemző. Emellett elterjedtek a faluban a falusi turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások, több mint egy tucatnyi család foglalkozik turisták elszállásolásával.

Református temploma 14. századi, a tatár és a lengyel is elpusztította, ezért 1670-ben beomlott tetejét kicserélték. 1782-ben egy tűzvész ismét megrongálta, famennyezete is elpusztult, a 19. században újították fel. Belsejét egykor freskók díszítették, melyeket még nem tártak fel.

Római katolikus temploma 1940-ben épült, a templomot a római katolikusok és a görögkatolikusok közösen használják.

Bene nevezetességeihez tartozik a polgármesteri hivatal előtti hét vezért ábrázoló szoborcsoport - Pintér László sárvári fafaragó munkája. A második világháború és sztálinizmus áldozatainak emlékműve a helyi iskola udvarán található. Az emlékműre a faluból a málenykij robotra elhurcolt áldozatok és a háborúban elesettek neveit vésték fel.

Messze földön kertészeti kultúrájáról ismerik Benét, a benei őszibarack pedig a falu legkeresettebb terméke. A Benei Barackfesztivál a település legnagyobb kulturális rendezvénye.

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login