Polgármesteri tájékoztató 2018. május

A képviselő testület korábbi ígéreteihez híven, minden lehetőséget megragad, hogy az úthálózat állapotát javítsa, illetve fejlessze. A Belügyminisztérium által kiírt pályázat keretében, az 500 m hosszú Andrássy utca és a József A. krt. Andrássy és a Kossuth u. közé eső 375 m-es szakaszát szeretnénk tenni. A 30 millió forintos pályázathoz 25% önerőt biztosításáról döntött a képviselő-testület.

2 ingatlan megvásárlásáról szóló felhatalmazásról is döntött a képviselő-testület. Elővásárlási jogával élve a város megvásárolhat egy a Wodiáner u.-ban található ingatlant, melynek felét kínálta fel a tulajdonos, a másik feléről pedig árverés dönt illetve a Sallai utcában szintén a város elővásárlási jogának segítségével kerülhet egy ingatlan a város tulajdonába.

Beszámolt a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. az éves mérlegéről, és idei üzleti tervéről. A tavaly még 21 település tulajdonában álló társaság 19 565 000 Ft adózott eredménnyel zárt, amit annak ellenére nevezhetünk örvendetesnek, hogy a sajnálatos ráfizetéseket a pozitív mérlegű települések fedezik: Gyál, Maglód, Üllő és Vecsés. A DPMV képviselője nem tudott válaszolni Jenei Péter képviselő kérdésére, hogy mikor szűnhet meg a Liliom és a Nap u. környékén tavasztól őszig tartó bűzhatást, ill. megvalósulhat-e idén a vasúton túli területek csatornacsatlakoztatása. A társaságot korábban a beszámolók alkalmával a közelmúltban elhunyt ügyvezető képviselte, így Dudás Lajos kontrolling vezető utólagos tájékoztatást ígérhetett csak ezekben az ügyekben.

A Maglód Projekt Kft. felügyelő bizottsági tagságáról lemondott Horváthné Kertész Erzsébet és Varga Hajnalka helyére Jenei Pétert és Andráskóné Gerhát Melindát, a Városháza köztisztviselőjét választották.

Az augusztus 20-i ünnepségen átadandó kitüntetések odaítélését előkészítő munkacsoportot a tavalyihoz képest változatlan összetételben bízta meg a testület. Lévai Attila, Pavlovics Lászlóné és Vanczák Csilla képviselő mellett Bálint Klára, Osztertágné Szeili Mariann és Vaskó József segíti a megelőző eljárás lefolytatását. Az igazgatási szünet idén nyáron júl. 23-tól aug. 3-ig 10 munkanapon át tart, télen pedig dec. 27–28-án lesz. A Városháza telefonügyeletet tart ilyenkor a rendkívüli esetekre.

A Magyar Szervátültetettek Országos Szövetsége Nagy István Kertész Károly díjas maglódi Európa-bajnoksportoló javára kért támogatást. A város 120 ezer Ft értékben járul hozzá az asztali teniszező utazási költségeihez (a jún. 17–24. között Cagliariban megrendezendő Eb-n a teljes részvétel 450 ezer Ft-ba kerül).

 

Zahorecz Pál r. alezredes a Monori Rendőrkapitányság vezetője és Bába János maglódi őrsparancsnok beszámolójából megtudhattuk, hogy 2017-ben a regisztrált bűncselekmények az előző évhez képest picit csökkentek Maglódon: 148 esetre, szerkezetük nem változott (2010-ben 251, 2011-ben 333 volt ez a szám, ami azóta folyamatosan csökken). Maglód a rendőrkapitányság 16 települése között kifejezetten biztonságos településnek számít. A szubjektív biztonságérzetet a beszámoló a vagyon elleni bűncselekmények alakulásától teszi függővé, ezek jellemzően betöréses vagy alkalmi lopások. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 85 volt (egy éve 89). A testi sértések száma 4, a súlyos testi sértéseké 2. 75 lopást regisztráltak, a lakásbetörések száma 4-ről 7-re nőtt, 4 autólopást, 2 feltörést is elkövettek. Rablás, kifosztás nem fordult elő, zsarolás sem. Az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények örvendetesen alacsony száma a közterületek fokozott ellenőrzésének is köszönhető. Más fontos bűncselekmények: kiskorú veszélyeztetése és jármű önkényes elvétele 2-2, garázdaság, önbíráskodás 1-1 esetben fordult elő, rongálás, orgazdaság egyszer sem. A befejezett nyomozások eredményessége szinte minden kategóriában nőtt. Tavaly 2059 szabálysértési ügyet iktattak Monoron, a maglódi szabálysértési feljelentések száma 200. Az átlagos eljárási idő 8 nap. A beszámoló súlyos megállapítása szerint: „a gyermekkorúak nincsenek tisztában az alapvető közlekedési szabályokkal sem kerékpárosként, sem gyalogosként, így jelenleg is több esetben voltak okozói, egyben áldozatai a baleseteknek.” A szituációra az „Iskola rendőre” programmal (10 óra az iskolában), baleset-megelőzési kampánysorozattal, ill. a kritikus időszakban fokozott jelenléttel reagáltak. A kapitány szerint hihetetlen a forgalmi terhelés, mégis egyre több ittas vezetőt vonnak ellenőrzés alá. A képviselők megköszönték az egész éves rendőri munkát, amelyet a polgárőrséggel karöltve több területen maguk is támogatnak – és egyhangúlag elfogadták a beszámolót.

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login