Testvértelepülésünk, Bene alapításának 750. évfordulóját ünnepeltük

2017. februárjában kötöttünk testvértelepülési szerződést Benével, a Kárpát-medencei Magyar Találkozó keretében. Nagy örömünkre szolgál, hogy Bene település alapításának 750. évfordulóján már együtt ünnepelhettünk. Benén jártunk, a IV. Barackfesztivál keretében megtartott 750. "születésnapi" évfordulón. Bene neve a Beregszászi járásban már összeforrt a barackkal és a gyümölcs felhasználásával készült termékekkel. A Benei Barackfesztivált a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Benei Alapszervezetének és Bene Község Önkormányzatának szervezésében, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) és a Bethlen Gábor Alap támogatásával rendezték meg. Az idei év különlegessége többek között, hogy Bene község első írásos említésének 750. évfordulóját ünnepli, így a fesztivál is részét képezte az év során ennek kapcsán szervezett programoknak.

Az eseményt a főszervezők, Vincze István polgármester és id. Molnár László, a KMKSZ Benei Alapszervezetének elnöke nyitották meg. Elsőként id. Molnár László köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a fesztivál helyszínéül szolgáló futballpálya előtt olyan virágot látott, amelynek neve Bene 750, és ez felemelő érzéssel töltötte el. Vincze István megköszönte a támogatók segítségét, külön kiemelve Maglód civil szervezetének, a Maglódi Polgári Körnek a segítségét, hiszen a Bethlen Gábor Alap pályázatának útján 1 millió Ft-ot nyertek Benének, amelyből a humorista Benk Dénes, illetve a V-Tech zenekar tiszteletdíját fizették ki, hozzájárulva ehhez a program színvonalának jelentős emeléséhez. Ezután mindenkinek jó szórakozást és kellemes időtöltést kívántak.


Kulcsár Ferenc beregszászi magyar konzul köszöntőjében kiemelte, hogy volt szerencséje a tavalyi barackfesztiválon is részt venni, s ami elsőre feltűnő számára, az az, hogy az idei alkalomnak sokkal több résztvevője van, valamint a program is sokkal színesebb. Köszöntötte az egybegyűlteket Tabányi Pál, Maglód város polgármestere és Bene testvértelepülésének, Budapest XI. kerületének képviseletében Szabó László.
Az elmúlt 750 év során Bene területén sok nép járt, azonban a település mindig megtartotta azt, ami összetartja a helyieket: a kultúrát, a magyar hagyományokat és a magyar nyelvet – szögezte le ünnepi beszédében Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete és a Beregszászi Járási Tanács elnöke. „Idén is helyén volt az embereknek a szíve, hiszen mindenki a sajátjainak szavaz bizalmat. Önök, akik bebizonyították, hogy egy összetartó közösség, tudni fogják a jövőben is, hogy a jót, a közülünk valót kell választani” – utalt a közel két héttel ezelőtti parlamenti választáson való Mester András, a KMTT elnöke emlékeztetett rá, hogy a turisztikai tanács fennállása óta azon dolgozik, hogy Kárpátalján legyenek olyan fesztiválok, amelyek nemcsak a helyieknek szólnak, hanem a turizmus fejlesztését is elősegítik ezen a csodálatos adottságokkal rendelkező vidéken. „Ahhoz, hogy bármelyik kárpátaljai magyarok lakta települést be tudjunk mutatni, ide kell csalogatni a turistákat” – hangsúlyozta. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a KMTT-nek sikerült bekapcsolódni tíz kárpátaljai magyar fesztivál szervezésébe, ezáltal ezeket a fesztiválokat olyan szintre próbálják emelni, amely vonzóbbá válik a turisták számára is. A benei barackfesztiválon is egy sor sátrat állított fel a tanács, ahol az érdeklődők a helyi mesterségekbe, kézművességbe és ízvilágba kaptak betekintést.
A köszöntőket követően Vincze István polgármester és ifj. Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára átadták a 2019. évi önkormányzati díjakat a község azon lakóinak, akik sok évtizedes munkájukkal kiérdemelték Bene lakosainak megbecsülését. A testvértelepülésekről érkezett delegációknak is átadtak egy Kárpátalját bemutató térképet, külön feltüntetve rajta Benét, utalva arra, hogy szívesen látják a községben a vendégeket más alkalmakon is.
Ezután Rácz István benei római katolikus plébános és Orbán Sándor helyi református lelkész kértek áldást a rendezvényre.
A hivatalos megnyitót követően a fesztivál színes kulturális programmal folytatódott: a Benei Oktatási-Nevelési Intézmény csoportjai énekes-verses-táncos előadását láthatta a közönség, majd a Benei Kultúrház tagjai, valamint a Beregszászi Járási Művelődési Osztály műkedvelő csoportja lépett színpadra. Mindeközben kézműves-foglalkozások és gasztronómiai különlegességek várták az érdeklődőket: aki megéhezett, fogyaszthatott a baracktűzifán főtt babgulyásból, a baracklekváros fánkból, palacsintából, különféle házilag készített süteményekből, de nem maradt el a barackkompót és a barackpálinka sem. A szervezők mindenki számára biztosítottak szórakozási lehetőséget, például a gyerekeket légvár, trambulin és körhinta várta. Délután játszották le a labdarúgó-mérkőzéseket két kategóriában: Bene és Gut ifjúsági csapatai mérkőztek meg egymással, közülük Gut csapata került ki győztesen két góllal, míg az utcabajnokságban Oncsa és a Főút közötti játék után Oncsa csapata győzedelmeskedett. Megrendezték a barackevőversenyt, amelyen 1269 gramm barackot kellett mihamarabb elfogyasztani – jelképezve ezzel Bene első írásos említésének dátumát –, ami a nyolc versenyző közül Király Dórának sikerült. A legfinomabb barack Orémusz Lajos nevéhez köthető, aki így Bene 2019. évi barackkirálya lett. A délután folyamán fellépett a maglódi Kacamajka néptáncegyüttes, valamint a Showder Klub sztárja, Felméri Péter szórakoztatta a közönséget. Sajnálatos módon az időjárás nem kedvezett a fesztiválnak, s a vihar következtében megrongálódtak a vezetékek, így a V-Tech nem adhatott koncertet, a frontember, Kefír azonban közös fényképeket készített a rajongókkal és beszélgetett is velük. Az elmaradt koncert helyett a 2019. augusztus 30-i Beregszászi koncertre kaptak a Benei lakosok ingyenes belépőjegyeket.

A Barackfesztivál mindenki számára emlékezetes és szívmelengető volt. Bízunk benne, hogy a következő fesztiválig, még sok alkalommal lesz lehetőségünk találkozni.  

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login