Tájékoztatás az Otthon Melege Programmal kapcsolatban

A Nemezeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján az elmúlt napokban az Otthon Melege program kapcsán napvilágot látott megalapozatlan (több esetben „Fejleszd az Otthonod című”) hírekkel szemben a 2018-as alprogramok elindításáról még nincs döntés. 

A pályázatkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködésben, a rendelkezésre álló forrás figyelembe vételével, a beérkezett lakossági igények és szakmai javaslatok alapján folyamatosan vizsgálja az új kiírások meghirdetésének lehetőségét. A friss pályázatokról azonnali és hiteles tájékoztatás minden esetben a www.kormany.hu oldalon és az NFSI honlapján (http://nfsi.hu/) található.

A hiteles, hivatalos információk az alábbiak:

 

Otthon Melege Program

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014 szeptemberében indította el Otthon Melege címmel a lakosság részére energiahatékonysági programját vissza nem térítendő támogatásra.

2017-ben az Otthon Melege három új alprogramot hirdetett meg: magánszemélyek pályázhattak családi házak és társasházi lakások fűtéskorszerűsítésére (kondenzációs gázkazán-, majd konvektorcsere-program), valamint háztartási nagygépek cseréjéhez lehetett utólagos finanszírozású, vissza nem térítendő támogatást igényelni. Ezen pályázatok benyújtása lezárult, így ezekben a konstrukciókban nincs mód támogatást igényelni.

Az Otthon Melege programsorozat azonban nem zárult le, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a források rendelkezésre állásának függvényében további pályázati lehetőségek meghirdetését tervezi 2018-ban is, melyek a lakosság széles körének lehetőséget biztosítanak az energiahatékonyság növelésére, valamint ezzel együtt az energiaköltségek csökkentésére.

A jövőben megjelenő pályázatok pontos feltételeit majd az ahhoz tartozó dokumentáció tartalmazza. Tekintettel arra, hogy az idén megjelenő pályázatok még kidolgozás alatt vannak, ezek feltételeiről – a támogatott beruházás, a megjelenés időpontja, pályázói kör, beadási időszak, önerő mértéke… – bővebb tájékoztatást sajnos még nem tudunk adni.

A pályázatok tartalmáról, időpontjáról időben lehet tájékozódni az alábbiak szerint:

A pályázatok megjelenését mindig megelőzi a www.kormany.hu honlapon megjelenő közlemény, amely a pályázati dokumentáció megjelenésének időpontját és helyét is tartalmazza.

Miután megjelent a pályázati dokumentáció (Pályázati Útmutató és segédletei), következik a felkészülési idő, majd ezt több héttel követően – a Pályázati Útmutatóban megjelölt időpontban - megkezdődik a pályázatok beadása.

A fentiek értelmében javasoljuk, szíveskedjen figyelemmel kísérni a hivatalos közleményeket az alábbi elérhetőségen:

http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/fejlesztes-es-klimapolitikaert-valamint-kiemelt-kozszolgaltatasokert-felelos-allamtitkarsag"

RizVN Login