Február közepén, XII. alkalommal volt Maglód a Kárpát-medence szíve

A Maglódi Polgári Kör, 15 évvel ezelőtt, 2003-ban alakult. A hagyományápoló, értékőrző kör tagjai néhány évvel ezelőtt bejárták a történelmi Magyarország elcsatolt területeit, és több egyesülettel, településsel alakítottak ki baráti kapcsolatot. Ezen kapcsolatok ápolása, erősítése céljából rendezték meg 12 évvel ezelőtt a Kárpát-medencei magyar találkozót. A háromnapos gasztro-kulturális rendezvény a trianoni békediktátum nyomán szétszakadt magyar nemzet összetartozásának erősítését, tradicionális értékeinek ápolását, a határon belüli és kívüli települések együttműködésének elősegítését, egymás kölcsönös megismerését kívánja szolgálni. Az anyaországi és külhoni értékeket felvonultató találkozó az Ismerős arcok zenekar és Simó József előadóművész Wass Albert- estjével kezdődött. Másnap a MagHáz udvarában nagy közös disznóvágás keretében kóstolhatták a részvevők és érdeklődők egymás különleges disznótoros ételeit, a szabadtéri színpad előtt gyönyörködhettek a maglódi óvodások és néptánc tagozatos gyerekek előadásában.

 Reggelire hagymás vért vagy Malomfalváról érkezett székely vert kenyérből zsíros kenyeret lehetett fogyasztani. Az ebéd kiválasztása már nem volt olyan könnyű az idelátogatóknak, hiszen számtalan finomság várta őket, mint például, doroszlói paprikás, benei toros káposzta, gömörhosszúszói májas haluska, pusztinai borscs leves, maglódi pecsenye, erdélyi töltelékes káposzta, orja leves, doroszlói lekváros kifli, de a Várdarócról érkezett csoport által, 140 kiló húsból készített kolbász is az utolsó darabig elfogyott.

 

Az esti ünnepi műsorokon ünnepi beszédet mondott Pánczél Károly a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, dr. Szűcs Lajos, országgyűlési képviselő, Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának Elnöke, Tabányi Pál polgármester és Petrovics János a Maglódi Polgári Kör elnöke. A gála vacsora ünnepi műsorában közreműködött a pusztinai, moldvai csángó énekcsoport, a szlovéniai, muravidéki férfikórus és a messzeföldön méltán híres Kacamajka Maglód Városi Néptáncegyüttes.

A találkozó zárónapja ökumenikus istentisztelettel kezdődött, a maglódi evangélikus templomban. Mudi Róbert felvidéki református lelkipásztor hirdette az igét. Egyebek mellett hangsúlyozta, a Kárpát- medencében és a nagyvilágban élő magyarok felelősek egymásért. A találkozóról hazatérve mindenkinek a maga helyén és módján kell helytállni közössége és a nemzet épüléséért. Az idei közösségi, egyházi, könyvtári és a helyi Tamási Áron Erdélyi Kör keretében zajló gyűjtés egyaránt doroszlói intézmény, egyesület javára zajlott. Diósi János Magyar Életfa-díjas művelődésszervező és a hagyományőrző csoport vezetője mondott köszönetet és köszöntőt. A kapcsolat folytatódik, legközelebb júniusban egy focitorna alkalmából látogatnak a határon túliak Maglódra.

A rendezvény megvalósításáért köszönet mondunk minden maglódi lakosnak, aki vendéglátásban, a rendezvény lebonyolításában tevékenyen részt vett, a fellépő maglódi gyerekeknek, tanáraiknak, szüleiknek. A maglódi civil szervezeteknek; Nők klubjának, Tamási Áron Erélyi Körnek, Nyugdíjas Klubnak és a Kacamajka Néptáncegyüttesnek. Köszönjük dr. Szűcs Lajos megvalósításhoz nyújtott támogatását, és végül de nem utolsó sorban a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság 1millió forintos támogatását.

XII. Kárpát-medencei Magyar Találkozó képekben

RizVN Login