Templom díszítés pünkösdkor

 

 

 

 A templom májfákkal történő pünkösdi díszítése földrajzi elhelyezkedésének, elterjedtségének szélesebb körű meghatározása nem egyszerű feladat. Ha a szokás történetét próbáljuk nyomon követni, akkor a 17. században még országos elterjedtségről beszélhetünk, ami fokozatosan visszaszorult, illetve a 19. század közepétől szinte teljesen eltűnt. 1943-44-ben az országos Luther Szövetség kezdeményezéseként végzett evangélikus néprajzi felmérésben mindössze 12 település neve mellett szerepel a templom pünkösdi zöldággal való díszítése. Bács-Bodrog megyében: Bajsa; Pest megyében Domony, Mende, Péteri; Nógrád megyében: Csánk, Szügy, Vanyarc; Gömör megyében: Gömörpanyit, Jolsvatapolca, Miglészpataka, Rekenyeújfalu és Süvéte településeken említi a felmérés a zöldágas díszítést, de egyik helyen sem esik szó az ágak, illetve fák díszítéséről. … A  maglódi evangélikus gyülekezet is pünkösdkor hasonló módon díszíti templomát.

A díszítés módja a következő: Pünkösd szombatjának reggelén a férfiak autókon (utánfutóval, motoros fűrésszel felszerelkezve) útnak indulnak. A település határába vagy patakjának partjára érve, megfelelő engedélyek birtokában, 20-25 darab, lehetőleg fiatal nyárfahajtást kivágnak. Ezeket a templomhoz szállítják. A templomban – szintén modern kori újításként – vízbe állítva a padokhoz kötözik az egyenként 3-4 méteres nyárfaágakat. A papi bejáróhoz 3 pár és egy páratlan; az ecseri úti templomkapuhoz 2 pár és egy páratlan; a nagykórus alá és az orgonához 1-1 pár; az oltárhoz 1 pár nyárfaágat állítanak. A párban lévő nyárfák ágait az oltárnál és a padsoroknál összekötözik. A férfiak munkája ezzel véget is ér. 

Pünkösd szombatjának délutánja már a lányoké, asszonyoké. Ők színes szalagokkal, anyjuktól örökölt hímzett keszkenőkkel díszítik a nyárfákat. Pünkösdi piros, tűzszínűre cserélik az oltárterítőt. Piros színű szalagokkal díszítik az oltárt. Piros virágokkal ékesítik az oltárt és a padok végét. Ezt követően kitakarítják a templomot, hogy minden ékes rendben és tisztaságban fogadja az ünnepet.

A templom pünkösdi díszítésében az evangélikus gyülekezet tagjai mellett részt vesznek: a Rosička Hagyományőrző Egyesület; a Maglódi Nőklub; a Maglódi Nyugdíjasklub tagjai.

A maglódi pünkösdi templomdíszítő szokásról a 2010-es években adatokat gyűjtöttek: Iancu Laura az MTA Néprajztudományi Intézetének munkatársa; Dóra Fruzsina és Varga Máté a Budapesti Hagyományok Háza néprajzos munkatársai.

A maglódiak pünkösdi templomdíszítő szokását megörökítette a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum „Jövőnk a múltunkban” címet viselő kiállításán.

 

     

Maglód térkép

szechenyi terv cimlapon feher

 

RizVN Login